
Celiakia to zaburzenie trawienne spowodowane nieprawidłową reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w produktach spożywczych z pszenicy, jęczmienia i żyta. Organizm wytwarza toksyny, które niszczą kosmki wewnątrz jelita cienkiego przez co organizm nie jest w stanie wchłonąć składników odżywczych z pożywienia. Może to prowadzić do niedożywienia a nawet trwałego uszkodzenia jelit. Gluten można też znaleźć w lekach, witaminach i kosmetykach.
Jakie są objawy celiakii?
Dzieci z celiakią mogą czuć się zmęczone i rozdrażnione. Mogą również być mniejsze niż normalnie i mieć opóźnione dojrzewanie.
Dorośli z celiakią oprócz trawiennych. mają też objawy z innych organów:
-niedokrwistość,
-ból i sztywność stawów,
-słabe, kruche kości,
-zmęczenie,
-drgawki,
-schorzenia skóry,
-drętwienie i mrowienie w dłoniach i stopach,
-przebarwienie zębów lub utrata szkliwa,
-rany w jamie ustnej,
-nieregularne miesiączki.
Jak diagnozuje się celiakię?
Diagnoza rozpoczyna się od badania fizykalnego i wywiadu medycznego.
Osoby z celiakią często mają wysoki poziom przeciwciał przeciwko EMA i tTGA.
Jak leczy się celiakię?
Jedynym sposobem leczenia celiakii jest trwałe usunięcie glutenu z diety.
Jednak przedwczesne usunięcie glutenu może zakłócać wyniki badań i prowadzić do niedokładnej diagnozy.
Pozwala to kosmkom jelitowym leczyć się i prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze. Objawy mogą ulec poprawie w ciągu kilku dni po usunięciu glutenu z diety. Gdy jelito całkowicie się zagoi, organizm będzie w stanie prawidłowo przyswajać składniki odżywcze.
Utrzymanie diety bezglutenowej nie jest łatwe jednak coraz więcej firm produkuje produkty bezglutenowe. Jeśli masz celiakię, ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy są bezpieczne.