Celiakia

Celiakia to zaburzenie trawienne spowodowane nieprawidłową reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w produktach spożywczych z pszenicy, jęczmienia i żyta. Organizm wytwarza toksyny, które niszczą kosmki wewnątrz jelita cienkiego przez co organizm nie jest w stanie wchłonąć składników odżywczych z pożywienia. Może to prowadzić do niedożywienia a nawet trwałego uszkodzenia jelit. Gluten można też znaleźć w lekach, witaminach i kosmetykach.

Jakie są objawy celiakii?

Dzieci z celiakią mogą czuć się zmęczone i rozdrażnione. Mogą również być mniejsze niż normalnie i mieć opóźnione dojrzewanie.

Dorośli z celiakią oprócz trawiennych. mają też objawy z innych organów:
-niedokrwistość,
-ból i sztywność stawów,
-słabe, kruche kości,
-zmęczenie,
-drgawki,
-schorzenia skóry,
-drętwienie i mrowienie w dłoniach i stopach,
-przebarwienie zębów lub utrata szkliwa,
-rany w jamie ustnej,
-nieregularne miesiączki.

Jak diagnozuje się celiakię?

Diagnoza rozpoczyna się od badania fizykalnego i wywiadu medycznego.

Osoby z celiakią często mają wysoki poziom przeciwciał przeciwko EMA i tTGA.

Jak leczy się celiakię?

Jedynym sposobem leczenia celiakii jest trwałe usunięcie glutenu z diety.
Jednak przedwczesne usunięcie glutenu może zakłócać wyniki badań i prowadzić do niedokładnej diagnozy.
Pozwala to kosmkom jelitowym leczyć się i prawidłowo wchłaniać składniki odżywcze. Objawy mogą ulec poprawie w ciągu kilku dni po usunięciu glutenu z diety. Gdy jelito całkowicie się zagoi, organizm będzie w stanie prawidłowo przyswajać składniki odżywcze.

Utrzymanie diety bezglutenowej nie jest łatwe jednak coraz więcej firm produkuje produkty bezglutenowe. Jeśli masz celiakię, ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy są bezpieczne.

Recommended For You

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *